Company Logo

slide 1 slide 2 slide 3

Uitrukken IJsselmuiden

Uitrukken Kampen

 

Open Dag Brandweer Kampen groot succes

Zaterdag 7 september was het eindelijk zover: de Open Dag van Brandweer Kampen! Ruim een jaar lang is het organiserende team bezig geweest met de voorbereidingen voor deze dag en eindelijk was het dan zover.  In alle vroegte werd begonnen met het opbouwen van de (doe-)stands, demonstratieterreinen en het opstellen van het materieel.


Openingsact
Klokslag 10 uur werd de opening verricht door burgemeester Koelewijn. De openingsact bestond uit het omhoog “spuiten” van een auto, gezekerd op een frame en voorzien van spuitmonden. De benodigde slangen zaten gekoppeld aan 5 blusvoertuigen. De watertoevoer werd geregeld door 3 groot vermogen pompen. 14.000 l/min aan water was ervoor nodig om het geheel (950 kg) doormiddel van waterdruk omhoog te spuiten. Een geweldig schouwspel, waarvan velen in het publiek onder de indruk raakte. Een daverend applaus klonk toen de auto 4 meter omhoog was “gespoten” en weer naar de grond werd gebracht. De Open Dag kon beginnen.


Activiteiten
De dag stond vooral in het teken van zelfredzaamheid bij brand, waarbij dit keer vooral veel doe-activiteiten voor jong en oud waren uitgezet. Zo was één van de vragen aan menig ouder: blus je nu een vlam in de pan met water of met een blusdeken? Of als iemand in brand staat, wat doe je dan? Of heel simpel: hoe blus ik een brand? Veel foldermateriaal werd uitgedeeld en het was geweldig om te zien hoe enthousiast kinderen en ouderen deelnamen aan de diverse doe-stands. Ook kon het publiek middels een echt rooksimulatie-huis op schaal zien wat er gebeurt met rook in een woning, hoe snel het zich verspreidt en wat je vooral wel en niet moet doen. Wilde je dit in het echt ervaren, dan kon je door de rookruimte lopen,  waarbij enkele brandincidenten waren nagebootst. Bij de uitgang waren reacties van: ‘het leek wel een spookstad’ of ‘Dat dit bij thuis kan gebeuren…’
Bij de brandwondenstichting werd nuttige informatie gegeven en waren brandmelders te koop.  Bij de jeugdbrandweerstand konden kinderen 3 stempels verdienen door mee te doen aan blusspellen. Ook werd er geschminkt of kon er even lekker gesprongen worden op het brandweerspringkussen. Bijzonder veel aandacht kreeg de verchroomde Amerikaanse ladderwagen. Vooral veel vaders zijn hier op de foto gegaan! Liep je verder het terrein op, dan  konden kinderen tokkelen vanaf de oefentoren. En als je wilde kon je met een headset  praten met de duikers in de duiktank. Ook de nieuwe ambulance voor district Kampen was aanwezig en het team Ongeval Gevaarlijke Stoffen met de ontsmettingscontainer had de nodige bekijks. Ook kon je ervaren hoe het is om een auto open te knippen, omdat hier hier diverse stands voor opgebouwd stonden. De flashover container en vlam in de pan mobiel gaven de hele dag door spectaculaire brand demonstraties. Het publiek werd hier met de neus letterlijk op de feiten gedrukt. Ook bij de stand van Prorail werden veel vragen gesteld. Een hulpverleningsunit stond opgesteld op een heus stukje spoor. In het bakje van de hoogwerker had je een mooi uitzicht op het terrein en de stad. Bij diverse voertuigen werd uitleg gegeven over het doel en aanwezige bepakking. De tankwagen met blusmonitor is door vele kinderen bediend. Kwam je in de remise, dan kon je op het “terras” onder het genot van een kop koffie of een warme snack even bijkomen van al dat rode geweld met al die verschillende sirenes!

Veel kinderen, vaders en opa’s waren niet weg te krijgen bij de lego incidentenstad. 13 verschillende incidenten die de afgelopen jaren in Nederland hadden  plaatsgevonden waren met de kleine bouwsteentjes tot in detail nagebootst. De bemanning van deze stand zei na afloop: “Zoveel publiek hebben we nog nooit bij de stand gehad!” Het was dus een ware publiekstrekker voor jong en oud. Ook de stand met op schaal gemaakt miniatuurvoertuigen kreeg de nodige belangstelling. En wilde je een leuke brandweerhelm of t-shirt kopen dan kon je terecht bij de brandweerwinkel. Veel mensen hadden vragen aan het rode kruis. Middels demonstraties werd er stapsgewijs verteld hoe te handelen bij een reanimatie en gebruik van de AED.
Ook de foto en filmzaal was de hele dag door gevuld. En bij bekende incidenten in eigen straat werd menig opmerking gemaakt. Wilde je even op de foto op de politiemotor dan was dit uiteraard geen probleem. En bij de rondrit stond de gehele dag door een gemiddelde wachttijd van 1,5 uur!!


Stunt
Aan het einde van de dag werd de openingsact herhaald. Een indrukwekkende stunt en wederom een daverend applaus toen de auto weer veilig aan de grond stond. Als organisatie kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag waar duizenden bezoekers op af zijn gekomen en waarbij de zelfredzaamheid bij brand vandaag zijn doel heeft gehaald.


Bedankt!
Namens de organisatie willen we alle interne en externe medewerkers hartelijk bedanken voor de geweldige inzet gedurende de hele dag en u als bezoeker natuurlijk hartelijk bedankt voor uw komst.
Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.7 templates hosting Valid XHTML and CSS.