Company Logo

slide 1 slide 2 slide 3

Uitrukken IJsselmuiden

Uitrukken Kampen

 

Kleine Blusmiddelen.

Een beginnende brand in uw woning kunt u in veel gevallen zelf blussen. Met een geschikte brandblusser kunt u proberen de brand te bestrijden. Bedenk daarbij dat uw blusser alleen beginnende brandjes aankan. Blijf niet tegen beter weten in blussen en blus alleen maar zolang u zeker weet dat u zonder moeite en gevaar de ruimte kunt verlaten. Vergeet nooit: rook bevat vaak giftige gassen en het inademen van rook is daarom levensgevaarlijk.

Vanzelfsprekend is het van belang dat een brand in beginstadium ontdekt wordt. Plaats daarom rookmelders in uw woning. Ook bij een klein brandje:Breng uw huisgenoten in veiligheid en waarschuw altijd de brandweer (bel 1-1-2) U weet immers vooraf niet of de brand controleerbaar blijft.

Er zijn nogal wat blusstoffen en typen blustoestellen verkrijgbaar. Niet elk blustoestel is geschikt voor het blussen van alle soorten branden. Welk blusmiddel u nodig heeft voor een beginnende brand in uw woning, auto, caravan of tuinhuis? We zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Tuinslang. Een tuinslang kan goed dienst doen als een klein blusmiddel. Ook zijn er voor woonhuizen speciale kleine slanghaspels verkrijgbaar, die eenvoudig op de waterleiding aangesloten kunnen worden. De haspel of tuinslang moet lang genoeg zijn om alle hoeken van het huis te kunnen bereiken. Water is de meest doelmatige blusstof voor vaste stoffen als hout, papier, textiel, karton etc. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden waarbij elektriciteit is betrokken. Bluswijze: kraan opendraaien, tuinslang uitlopen en met een sproeistraal het Brandje blussen. Daarna goed controleren of het vuur uit is.

Blusdeken.
Een blusdeken is vervaardigd van glasvezel, geïmpregneerde wol of ander onbrandbaar materiaal. De handigste plek voor een blusdaken is de keuken. Aanbevolen formaat 180 x 180 cm, in opbergkoker. Een blusdeken is natuurlijk ook zeer nuttig in caravan, boot, tuinhuisje en bij de barbecue. Geschikt als blusmiddel voor o.a, - een in brand geraakt persoon - vlam in de pan, - brand in televisietoestel - brandende prullenbak - kleine brandjes die met de blusdeken af te dekken zijn.

Bluswijze:
Blusdeken aan lus uit de koker trekken, bovenkant van de deken rond handen wikkelen en deken rustig van u af gericht op de brandhaard leggen.


Draagbare blustoestellen:
Er zijn verschillende soorten draagbare blustoestellen te koop met een variërende inhoud.

Poederblusser.
Poederblussers zijn verkrijgbaar met een verschillende hoeveelheid aan inhoud. Als minimuminhoud bevelen wij 2 kg aan. Een poederblusser is geschikt voor alle branden in de woning. Poederblussers zijn ook uitstekend geschikt voor auto, caravan, zomerhuisje en boot. Om nevenschade na blussing te voorkomen moet het restant poeder met een (industriële) stofzuiger verwijderd worden. Gebruik hierbij geen water.

Schuimblusser. Een schuimblusser veroorzaakt bij het blussen nauwelijks nevenschade. Ook hier geldt: minimum inhoud 2 kg. Met een schuimblusser kunt u kleine branden in de woning in de vorm van vaste stoffen en vloeistoffen prima blussen. Schuimblussers zijn ook uitstekend geschikt voor caravan en zomerhuisje.

Aankooptips.
Een blustoestel moet voorzien zijn van het rijkstype keurmerk. De keuze hangt af van de prijs en de omstandigheden in uw woning. Koop geen toestel met inhoud van minder dan 2 kilo. Om zeker te zijn van een goede werking van uw blustoestel, dient u het regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) te laten controleren. Maak hierover afspraken met de leverancier. Heeft een brandblusser nodig voor specifiek gebruik of twijfelt u over het type dat u nodig heeft, vraag dan informatie bij een erkende leverancier van brandblusmiddelen.

De leveranciers van kleine blusmiddelen kunt u, onder de rubriek BRANDBEVEILIGING, vinden in het telefoonboek of de Gouden Gids.

Gebruik en onderhoud.
Plaats de brandblusser zichtbaar en goed bereikbaar. Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing en laat dit ook uw huisgenoten doen. Herhaal dit regelmatig, zodat u weet hoe het apparaat bediend moet worden. Bij een vloeistofbrand moet u stootsgewijs blussen, om het wegblazen van de brandende vloeistof (vlam in de pan) te voorkomen. Laat de blusser direct na gebruik hervullen, ook al is het toestel niet geheel leeg. Informeer bij uw leverancier naar eventuele blusinstructie.

 

 
Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.7 templates hosting Valid XHTML and CSS.