Company Logo

slide 1 slide 2 slide 3

Uitrukken IJsselmuiden

Uitrukken Kampen

 

SCHOORSTEENBRAND

Wat is een schoorsteenbrand nu eigenlijk?


Deze ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen een dikke laag zeer brandbaar "creosoot" in brand vliegt. Creosoot wordt gevormd uit onverbrande deeltjes, die tegen de schoorsteenwand aankoeken tot een teerachtige substantie.   

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?
U zult bij een schoorsteenbrand een soort loeiend lawaai horen in het kanaal. Het geluid lijkt op een zware storm, die in uw schoorsteen woedt.

U heeft een schoorsteenbrand, wat nu?

Doof snel het vuur in kachel of open haard met zand of soda, om rook in uw huis te voorkomen. Sluit direct hierna de schoorsteenklep. Sluit direct de luchttoevoer van de kachel (bij de open haard de deurtjes).

Waarschuw direct de brandweer ! (112) Ventileer de ruimte direct na het doven van het vuur in verband met koolmonoxidevorming Koolmonoxide is een reukloos, maar dodelijk gas!  


Wat moet u nooit doen?
Blus nóóit met water! Het water wordt namelijk bijna explosief in een overvloed van stoom omgezet. Er is dan een grote kans, dat het rookkanaal scheurt door de zeer snelle, maar zeer plaatselijke afkoeling


Tips:  

-         Zorg voor een emmer met zand of soda en een schep(je) naast de open haard, kachel of schoorsteen.

-         Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf *

-         Kijk -vooral in de lente en zomer- of de afdekroosters nog op de pijp zitten.

-         Controleer het rookkanaal aan het eind van de zomer op vogelnesten e.d.

-         Zorg ervoor dat de schoorsteen ook regelmatig wordt gecontroleerd op scheuren en lekkage.

-         Nooit blussen met water.

-         Nooit een poederblusser of ander blusapparaat in de schoorsteen leegspuiten.

-         Nooit met de brandende inhoud gaan rommelen.

-         Nooit denken "Ik regel dit zelf wel eventjes". Bel de alarmcentrale van de brandweer via 112 !

-         Nooit zelf proberen de brandende inhoud eruit te scheppen.

 

(* Houd er rekening mee, dat uw verzekeraar zeker zal vragen naar een nota van een schoorsteenveger als u een schadeclaim indient).In veel gevallen is een schoorsteenbrand extra moeilijk te blussen, omdat het rookkanaal "mooi weggewerkt" is achter een wand of dakbeschot. Voordat u de schoorsteenpijp uit het zicht wegwerkt, dient u zich te realiseren, dat er in geval van nood aardig wat tijdrovend hak- en breekwerk aan te pas komt om erger te voorkomen! Let er ook op, dat er geen isolatiemateriaal, hout of andere brandbare materialen tegen de pijp aan liggen. Sommige schoorsteenbranden ontstaan door warmteoverdracht van de metalen pijp op brandbare materialen in de omgeving.

Er zijn sinds enige tijd speciale blokken in de handel verkrijgbaar, die teeraanslag in het rookkanaal zouden neutraliseren. Of deze werkelijk doeltreffend zijn en waarmaken wat ze beloven is nog niet bewezen, maar er is ons verteld dat er onderzoek naar gedaan wordt. Eerlijk gezegd hebben we (nog) geen hoge pet op van deze noviteit, maar we houden u op de hoogte.

 

 
Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.7 templates hosting Valid XHTML and CSS.